A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Obnova planinarskog doma na P. jezeru (25.-26.06.)

Nastavljaju se radovi  na domu (izrada temeljnih traka, prenosenje materijala i dr.).

Svi zainteresirani se trebaju prijaviti kod Eduarda (Slađe) Jukića na 063/369-089 zbog organiziranja prijevoza i smještaja. Okupljanje je do 8h (25.06. subota) kod Hajdučke konobe u Fojnici.

PD “Vranica” Fojnica

Obnova planinarskog doma na Prokoškom jezeru

Inac

Godine 1936. zapocelo je Drustvo planinara u Bosni i Hercegovini (DPBiH) gradnju planinarske kuce na Prokoskom jezeru (1636 m), na planini Vranici. Nakon sto je DPBiH 1927. godine podigao prvu kucu na Bitovnji, a 1932. i na Pogorelici, ovo je bila posljednja u nizu planinarskih kuca na pravcu koji se pruzao glavnim grebenom planinske grupe Vranica (u koji osim same Vranice spadaju i: Ivan planina, Bitovnja, Pogorelica, Matorac, Vitreusa i Zec). Planinarska kuca na Prokoskom jezeru zavrsena je za samo godinu dana, sto je svojevrstan podvig uzme li se u obzir nepostojanje pristupnih puteva i iskljucivo rucni nacin gradnje, uz trosak od 52.000 ondasnjih zlatnih dinara. Svecano otvorenje kuce odrzano je 5.9.1937. godine u prisustvu velikog broja planinara, gostiju i mjestana Fojnice. Planinarska kuca na Prokoskom jezeru pruzala je razmjerno komforan smjestaj planinarima tokom cijele godine. Kao i prakticno svi planinarski objekti (izuzev planinarske kuce pod Velikim Vilincem na Cvrsnici) kuca je na samom pocetku II svjetskog rata opljackana i devastirana, kasnije i djelimicno ostecena.

Sredstvima Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine kuca je poslije rata obnovljena i 1952. godine predata na upravljanje PD „Vranica“ Fojnica. U narednih 30 godina planinarska kuca na Prokoskom jezeru (mada smo je svi od milja zvali „dom“) postala je jedan od najpoznatijih i najposjecenijih planinarskih objekata u Bosni i Hercegovini. Znatan doprinos tome dala je i cinjenica da je kuca izgradjena na obali lednickog Prokoskog jezera, ali i cjelokupno prirodno okruzenje Vranice. Prokosko jezero i planinarska kuca na njegovoj obali tako su se nadopunjavali i prozimali, oplemenjujuci jedno drugo. Na zalost, ljudskim nemarom kuca je 1983. godine unistena u pozaru. Od tada pa sve do danas u srcima planinara, prvenstveno fojnickih, ali i svih drugih koji su bili opijeni ljepotom Prokoskog jezera i skladnim zdanjem od drveta i kamena na njegovoj obali, tinjala je nada da ce jednoga dana planinarski dom biti obnovljen.

Nakon gotovo ravno 27 godina ta nada se pretocila u stvarnost – zapocela je obnova planinarskog doma na Prokoskom jezeru. Novi planinarski dom bit ce veceg kapaciteta i komfora – imat ce 50 lezajeva, trpezariju za 70 gostiju, veliku terasu, sastojat ce se od suterena, prizemlja, kata i visokog podkrovlja. Simbolicno, u njegovim temeljima bit ce konzervirani i sacuvani ostaci staroga doma. Bit ce gradjen i kasnije koristen na potpuno ekoloskim nacelima. Gradnja doma bit ce od prirodnih materijala, silueta objekta bit ce uklopljena u prirodni krajolik, za opskrbu doma vodom koristit ce se izvori koji ne napajaju jezero, otpadne i kanalizacione vode ce biti odvedene daleko izvan jezerske doline i nakon tretmana u taloznicima i septickoj jami biti ispustene u recipijent, osvjetljenje doma bit ce iz fotoelektricnih izvora. Bosanskohercegovacko planinarstvo nije isto bez starih i dragih planinarskih kuca i domova – Jezerca, Velikog Vilinca, Kozje Luke, Hranisave, Rujišta, Romanije … Prokoskog jezera.

Stoga, svojim doprinosom u novcu, materijalu, radu ili na bilo koji drugi nacin ukljucimo se i pomozimo Planinarskom drustvu „Vranica“ Fojnica da obnove svoj i nas planinarski dom na Prkoskom jezeru. To je privilegija koju svaki pravi planinar treba iskoristiti.

Dvodnevna tura po Zelengori – ODGOĐENA

Tura po ZELENGORI koja je bila planirana po godišnjem planu za ovaj vikend (26.-27.06.2010), ODGAĐA se do daljnjeg, zbog radova na obnovi planinarskog doma na Prokoškom jezeru. Hvala svima na razumijevanju!

Novi termin će biti naknadno i pravovremeno objavljen!

PD “Vranica Fojnica